preloader

Elektrisch rijden : 6 feiten en fabels uit de doeken gedaan

Elektrisch rijden : 6 feiten en fabels uit de doeken gedaan

Toegevoegd op 18.10.2021

Elektrisch rijden : de media staan er vol van.
Het lijkt wel alsof we zo snel mogelijk onze diesel- of benzinewagen moeten inruilen voor een nieuw, elektrisch exemplaar.
Maar we weten nog zo weinig over deze nieuwe vorm van mobiliteit.
Als je googelt, zie je een hele hoop tegenstrijdige berichten, dus geven wij vanuit onze expertise graag het antwoord op de 6 meest gestelde vragen over elektrisch rijden.

1. Wat is een elektrische auto precies ?

Bij Kia is, bij een elektrische auto, de brandstofmotor vervangen door één of meerdere elektromotor(-en). De elektriciteit komt uit een groot batterijpakket, dat je aan een laadpaal weer kunt opladen. Er zijn ook auto’s met een brandstofmotor én een elektromotor, de zogenaamde hybrides en plug-in hybrides.

2. Met een elektrische auto rijd je toch niet ver ?

Klopt. Elektrische auto’s kunnen op een volle accu minder ver rijden dan de gemiddelde auto op een volle tank brandstof.

Bij Kia hebben de elektrische wagens een actieradius van zo’n 420 km voor een E-Niro tot 528 km voor de gloednieuwe EV6, volgens de gestandaardiseerde Europese meetprocedure (WLTP).
Nog altijd ruim voldoende voor een gemiddeld dagelijks gebruik van de wagen.
Om de afstand van 528 km te bereiken, is de Kia EV6 uitgerust met een 77,4 kWh batterijpack, achterwielaandrijving en 19″ wielen.
Net zoals bij brandstofmotoren hebben verschillende factoren een invloed op het reële bereik, zoals je rijstijl, snelheid, buitentemperatuur, topografie en het gebruik van elektrische apparaten.

3. Het duurt toch erg lang om je elektrische wagen op te laden ?

In vergelijking met tanken, gaat het opladen van een accu inderdaad traag. Aan een laadpaal thuis mag je rekenen op zo’n 6 tot 10 uur voor een volle batterij. Opladen met een snellader langs de snelweg duurt gemiddeld 20 tot 40 minuten, wat ook langer is dan een tankbeurt.
In de praktijk zal je waarschijnlijk minder vaak onderweg opladen dan dat je met een brandstofauto moet tanken. Je laadt je auto vooral ‘s nachts thuis op of misschien is er bij jou op kantoor een mogelijkheid om je accu op te laden terwijl jij aan het werk bent. Zo kan je dus bijna altijd met een volle accu vertrekken.

Autoproducenten zoeken natuurlijk continu naar efficiëntere manieren om je elektrische wagen op te laden.
De Kia EV6 kan in minder dan 18 minuten opgeladen worden van 10 % tot 80 %. Om deze laadsnelheid te bereiken moet de EV6 een 800V-oplaadsysteem gebruiken dat minstens 250 kW elektriciteit levert. Factoren als de accutemperatuur en de weersomstandigheden hebben natuurlijk een invloed op de werkelijke laadsnelheid.

4. Is elektrisch rijden niet heel erg duur ?

De huidige generatie elektrische wagens zijn doorgaans fors duurder dan vergelijkbare benzine- of dieselauto’s. Dat komt vooral door het dure accupakket.
Daar staat tegenover dat een elektrische auto goedkoper is in gebruik. Elektriciteit is op dit moment goedkoper dan benzine of diesel, je betaalt geen BIV en de verkeersbelasting is ook beperkt. Bovendien zijn de onderhoudskosten bij elektrische wagens lager dan bij wagens met brandstofmotoren. Het is dus belangrijk om het volledige plaatje te bekijken als je over het budget praat.

5. Hoe groen is elektrisch rijden ?

Het is misschien de moeilijkste te beantwoorden vraag omtrent elektrisch rijden : hoe schoon is de elektrische auto ?
Hoe graag we je ook een eenduidig antwoord willen geven, zo zit het helaas niet in elkaar. Er zijn veel factoren die maken dat dit een punt van discussie blijft.

Een elektrische auto is niet klimaatneutraal : er is zowel directe uitstoot van fijn stof, als indirecte uitstoot van CO2 en stikstofoxiden.

Toch tonen verschillende studies aan dat de elektrische auto over de gehele levensduur een betere keuze is voor het klimaat dan een brandstofauto.

6. Is elektrisch rijden de toekomst ?

Bij Kia zijn we ervan overtuigd dat elektrisch rijden het ‘autorijden van de toekomst’ is. Toch hoef je nu niet hals over kop een nieuwe wagen te kopen. Ga eerst na of elektrisch rijden voor jou nu al interessant is of niet. Hou daarmee rekening met hoe je je auto nu gebruikt, wat je budget is en welke mogelijkheden je eventueel al hebt om een elektrische wagen op te laden.

Kom eens langs met al je vragen over elektrisch rijden. Wij zoeken samen met jou uit wanneer het voor jou het ideale moment is om over te stappen.

Ben je geïnteresseerd in elektrisch rijden en zoek je de geschikte wagen voor jou ?

Ontdek de verschillende modellen én de gloednieuwe Kia EV6 tijdens onze ontdekkingsdagen, 23/10 – 30/10 (niet op zondag), in onze showroom in Oudenaarde.
Tijdens deze periode zijn er bovendien kortingen op al onze stockwagens.
Sowieso een bezoekje waard !